Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Zgodovina vitaminov

Zgodovina vitaminov

6 junija, 2010

Vitamini so bili pomembni že pri starih Egipčanih. Včasih niso bili vitamini takšni kot so danes, vendar pa so že takrat znali identificirati hrano, ki jim  je pomagala pri določenih zdravstvenih težavah. Vedeli so na primer, da uživanje jeter pomaga proti nočni slepoti za katero danes vemo, da pomeni  pomanjkanja vitamina A.

Leta 1747 je škotski kirurg odkril, da skupina citrusov preprečuje pojav skorbuta pri mornarjih. Šele leta 1898 pa je Frederick Hopkins odkril pomožne snovi v hrani, ki jo ta vsebuje poleg beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob.

Ime vitamin se je prvič pojavilo leta 1911. Za to besedo  je kriv Kazimir Funk, poljski biokemik, ki je prvi uspel izolirati te skrivnostne snovi, za katere se mu je zdelo primerno ime “vitalni amini”. Od tukaj je torej beseda vitamini katera se še danes uporablja pa čeprav ni čisto pravilna.
Vitamini so torej še danes bistvenega pomena za zdravo življenje in vse več ljudi se zaveda o dnevnih vitaminskih potrebah. V zadnjem času se je ozaveščenost povečala in ljudje vse več posegajo po prehranskih dodatkih, ki vsebujejo različne vitamine in minerale. Vendar pa se tudi na tem področju pojavljajo prenekatera pretiravanja, saj se ljudje le malokrat pozanimajo kaj njihovo telo dejansko potrebuje, posledično pa jemljejo več različnih vitaminskih pripravkov. Pri prevelikem doziranju določenih vitaminov se lahko pojavi hipervitaminoza, ki povzroča kopičenje vitaminov v telesu ali pa začnejo delovati toksično. Vitamini se velikokrat nahajajo tudi v obliki šumečih tabletih, ki pogosto vsebujejo škodljive sladkorje ali celo glukozni sirup, ki se vse več pojavlja tudi v industrijski prehrani.