Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Zakaj je plavanje zelo koristno za zdravje ljudi?

Zakaj je plavanje zelo koristno za zdravje ljudi?

15 septembra, 2017

V prvi vrsti je plavanje vadba, ki se je lahko udeležijo ljudje vseh starosti. Ker deluje na praktično celotno telo, zelo dobro vpliva tako na fizično kot psihično kondicijo vsakega plavalca. Plavanje je šport, ki se ga lahko udeležimo v vsakem letnem času, saj ga je mogoče izvajati tako zunaj kot tudi v pokritih bazenih. Ni pa plavanje zgolj zelo koristno za naše zdravje, ampak tudi za splošno počutje, saj je znano, da voda zelo dobro deluje na človeško telo in se zaradi tega veliko bolje in bolj sproščeno počutimo.

 

Obstaja pa več razlogov, zakaj je plavanje tako zelo koristno za zdravje ljudi

Prvi od teh razlogov je navidezna breztežnost, ki jo plavanje prinaša in le-ta zelo blagodejno vpliva na človeka predvsem zaradi sile vzgona, ki privede do tega, da je človeško telo lažje za toliko, kolikor vode izpodrine. Plavanje je šport, pri katerem so poškodbe velika redkost, saj voda ne dovoljuje hitrih in naglih gibov. Drugi razlog pa je, da krepi dihala in dihalne poti, zato se plavanje zelo priporoča astmatikom, vendar zgolj bolnikom z urejeno astmo. Zelo priporočljivo je izdihavanje v vodo, ker je kar 800-krat gostejša od zraka. Plavanje se zelo priporoča tudi vsem, ki imajo težave s srčnimi obolenji in obolenji žilnega sistema, saj je frekvenca srca v vodi do 15 utripov manjša kot na suhem. Voda nam nudi tudi ohlajevanje in je tudi zato plavanje v vodi zelo blagodejno. Plavanje je tudi trening, ki je primeren prav za vsakogar, saj ni pomembno ali okrevate po poškodbi, ste pretežki, ste noseči ali pa ste že mlada mamica in zato prav vsakomur prinaša zgolj in samo koristi, voda pa prav tako poskrbi tudi, da se znebite prekomernega stresa. Na podlagi raziskav določenih znanstvenikov pa naj bi plavanje celo poskrbelo, da izgledamo mlajši, saj naj bi profesionalni plavalci po zaključeni karieri zgledali kar 20 let mlajši.