Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Za ogrevanje toplotna črpalka zemlja voda ni za vsakega

Za ogrevanje toplotna črpalka zemlja voda ni za vsakega

1 julija, 2018

Ko potrebujemo vrhunsko ogrevanje, je toplotna črpalka zemlja voda lahko točno tisto, kar iščemo. Namreč, toplotna črpalka zemlja voda za ogrevanje uporablja energijo, ki jo dobi iz zemlje – od tod tudi ime. To pomeni, da toplotna črpalka zemlja voda uporabi tisto toploto, ki se zadržuje globoko pod zemljo.

Težava lahko nastane, če bi toplotna črpalka zemlja voda stala tam, kjer sončna toplota oziroma energija, ne bi mogla prodreti globoko pod zemljo. A v take vgradnje se strokovnjaki ne spuščajo. Namreč, če pogoji niso zadovoljivi, da bi toplotna črpalka zemlja voda optimalno delovala, nima smisla, da le-to sploh vgradimo. O vsem tem pa bomo povedali več v nadaljevanju.

Kdaj se toplotna črpalka zemlja voda splača vgraditi in kako to vemo?

Ko se kupuje nekaj takega, kot je toplotna črpalka zemlja voda, je treba vedeti, da je le-ta primerna za tiste uporabnike, ki imajo najmanjše parcele in čigar hiše stoje tam, kjer se pod zemljo lahko zadržuje veliko toplote. Če hiša stoji na terenu, kjer je ogromno kamenja in zaradi tega sonce ne prodira globoko v zemljo, toplotna črpalka zemlja voda tam nima česa delati oziroma ne more črpati toplote od nikjer. Zato pa se je o tem, ali je toplotna črpalka zemlja voda pametna naložba za naš specifični primer (kjerkoli že to je), vedno najboljše posvetovati s strokovnjaki, ki toplotne črpalke vgrajujejo.

Namreč, če tudi ni tak tip toplotne črpalke najbolj primeren za naš primer, pa morda lahko izkoristimo, kakšno drugo toplotno črpalko, kot je na primer veter voda ali pa voda voda. Namreč, vsi ti primeri toplotnih črpalk imajo odličen izkoristek, ampak le, če so pozicionirani na pravem mestu. Torej, ko kupujemo toplotno črpalko, je dobro, da zraven poiščemo še strokovno pomoč. Strokovnjaki nam bodo zagotovili, da bomo izbrali tako toplotno črpalko, ki bo najboljša za nas in naš primer. Kajti, nam ne bo naredila le luknje v denarnici.