Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Udobne postelje za zdravo spanje

Kvaliteten spanec je poleg primerne prehrane in telesne aktivnosti osnova za zdravo življenje. Za kakovosten spanec potrebujemo dvoje – moramo se psihično in fizično umiriti, kar najlažje naredimo z ustaljeno rutino pred spanjem, potrebujemo pa tudi primerno okolje. Prostor, v katerem spimo, mora biti temen, tih, primerno zračen, dovolj topel/hladen in dobro opremljem. Na spanec zelo vpliva tudi kakovost postelje in ležišča.

Posteljo sestavljajo trije elementi in prav vsak izmed njih je zelo pomemben: posteljni okvir, posteljni pod in ležišče. Na trgu je izbira zares bogata v vseh cenovnih razredih in prav zato ne bi smel nihče imeti večjih problemov pri izbiri primernega kompleta zase. Poznamo več vrst posteljnih okvirjev. Večina je izdelana iz lesa, nekateri iz masivnega lesa, spet drugi iz ivernih plošč. Nekateri prisegajo tudi na kovinske postelje, vse bolj pa so priljubljene tudi oblazinjene postelje. Pri izbiri posteljnega okvirja moram biti pozorni na trdnost, primerno višino, primerno velikost in usklajenost z drugimi kosi pohištva v prostoru.

Tudi posteljni pod ima zelo pomembno vlogo pri kakovostnem spancu. Včasih se podlagi za ležišče ni dajalo večjega pomena in so ljudje vzmetnice večinoma postavljali na navadne deske, dandanes pa vedno bolj v veljavo prihajajo letvena dna. Ta imajo dve prednosti: vzmetnici dajo bolj fleksibilno podlago, kar omogoča boljšo prilagoditev telesu in s tem bolj udobno spanje, hkrati pa omogočajo tudi zračenje vzmetnice s spodnje strani, kar pomaga pri odvajanju vlage in s tem onemogoča nastajanje različnih mikroorganizmov in bakterij v sami vzmetnici. Pri izbiri moramo biti pozorni predvsem na to, da ima pod primerno gostoto letvic, saj se pri podih, kjer so letvice preveč redke, lahko zgodi deformacija vzmetnice.

Vzmetnica pa je verjetno najbolj pomemben element kakovostnega spanca. Najboljše so vzmetnice z žepkastim jedrom, ki je za dodatno udobje prevlečeno s plastmi različnih materialov. Takšna sestava vzmetnice omogoča popolno prilagoditev ležišča telesu. Pomembno je tudi, da ležišče redno menjavamo, saj je predvidena življenska doba vzmetnice nekje med 7 in 10 let. Po tem obdobju se materiali v vzmetnici deformirajo in ne nudijo več primerne opore, hkrati pa se v vzmetnici zaredijo različni mikroorganizmi, ki lahko škodujejo našemu zdravju.