Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Trnek: kaj je pomembno vedeti?

Trnek: kaj je pomembno vedeti?

18 marca, 2013

TrnekVeliko se jih danes čisto za hobi ukvarja z ribolovom. Vsak tisti, ki vsaj malo ve o ribolovu, bo znal povedati, da ni vsak trnek primeren za vsako vodo, kaj šele za vsako ribo. Za ribolov danes na trgu obstaja veliko število različnih namenskih trnkov, ki se med sabo razlikujejo po obliki, ostrini in kvaliteti, zato se je tudi profesionalnim ribičem pogosto težko odločiti za pravi trnek.

Trnek ima lahko dolgi ali kratki vrat. Z dolgim vratom se lovi zelenike in pri talnem ribolovu.

Po drugem kriteriju trnke delimo glede na to ali imajo okroglo ali sploščeno uho. Trnek z okroglim uhom se uporablja za lovljenje krapov in drugih večjih rib. Sploščeni ušesi pa na trneku pa so ponavadi nekoliko tanjši in lažji, zato so manj opazni za ribo.

Pri trneku je zelo pomembna tudi ostrina. Ta je pri lovljenju ključna, saj boste le s pravilno in kakovostno ostrimi trnki lahko ujeli ribo. Pri nakupu moramo paziti da kupimo trnke kvalitetnejših znamk, ki ostrino obdržijo dolgo časa. Najkvalitetnejši trnki so Drennan in Kamasan.

Za ribolov pa je pomembna tudi velikost trnka. Riba mora zelo dobro opaziti trnek, v kolikor pa boste z velikostjo trnka pretiravali, boste ogromno tvegali, je pa res da se takemu trnku izmuzne le malo rib. Z uporabo premajhnega trnka pa vam bo ogromno rib pobegnilo.