Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Sodobna lesena okna in pvc okna

Sodobna lesena okna in pvc okna

28 februarja, 2012

Tehnologija izdelave sodobnih oken je zelo napredovala. Spoznanje, da okno ni samo odprtina za svetlobo, ki mora priti v notranje prostore, temveč veliko več, je pripeljalo do velikih sprememb v izdelavi sodobnih oken. Okna nam nudijo popolno zvočno in toplotno izolacijo. Prostori med stekli so neprodušno zaprti, da se ne pojavlja rosenje. Nova tehnologija nam je omogočila okna, ki imajo vgrajene prezračevalne sisteme in tudi varnostne sisteme. Nudijo nam popolno varnost. Okna današnjega časa so tudi estetsko zelo dodelana in lahko se odločimo za okna različnih barv in dimenzij.
Izbira je zelo široka. Odločiti se moramo iz katerega materiala želimo imeti okvirje. Lahko se odločimo za lesena okna, pvc okna, aluminijska okna ali pa celo okna iz kombiniranih materialov. Vsi ti materiali so kvalitetni je pa nekaj osnovnih razlik med njimi. Lesena okna so zanimiva, ker so iz naravnega materiala, so zelo izolativna in nam nudijo toplino in imamo občutek domačnosti. Pvc okna potrebujejo veliko manj vzdrževanja od lesenih, so pa seveda to okna iz umetnih materialov. Zato se marsikdo raje odloči za lesena okna. Moramo pa vedeti, da bo potrebno les stalno vzdrževati. Če lesena okna ne vzdržujemo, nam s ćasom ne nudijo več vse kar bi nam okna morala nuditi. Ker je les živ material, se oblika in dimenzije lesa spreminjajo, zato nam s ćasom ne tesnijo več tako dobro. Potrebno je uporabljati zelo kvalitetne barve in premaze. To nam seveda poveča stroške, ki jih imamo z okni.

Pvc okna so stroškovno veliko ugodnejša in za isto ceno dobimo veliko bolj kvalitetna pvc okna. Ni jih potrebno vzdrževati. Pvc okna ni potrebno redno barvati, samo z mokro krpo jih obrišemo in so že čista. Ne spreminjajo oblike glede na vremenske spremembe. Če se gradi velika poslovna stavba ali veliko stanovanjsko poslopje, je odločitev za pvc okna veliko ugodnejša in pravilnejša.