Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Varnostniki varujejo ali ogrožajo?

Varnostniki varujejo ali ogrožajo?

13 aprila, 2011

Zadnja leta ob kočljivih dogodkih v nočnih lokalih beležimo medijsko odmevne članke. Ti upravičeno opozarjajo na neurejenost na področju varovanja v nočnih lokalih. Nekorektno pa je posploševanje, da je zasebno varovanje v Sloveniji slabo urejeno in nekakovostno. Varnostnike se pogosto opisuje v povezavi s podzemljem in se jih neupravičeno prikazuje v prispodobi kriminalcev.

V dejavnosti zasebnega varovanja deluje preko 6.000 varnostnikov, od tega samo v koncernu Sintal preko 1.400. Nihče izmed njih nima kriminalne preteklosti, kar potrjujejo tudi njihove izkaznice za varnostnika, ki jih je izdalo Ministrstvo za notranje zadeve.

Ti varnostniki varujejo predvsem ljudi in premoženje, prevažajo denar, zagotavljajo red na prireditvah in so dnevno izpostavljeni napadom roparjev, vlomilcev, huliganov, nevarnostim pri gašenju požarov, … O njih ni medijsko odmevnih člankov, saj svoje delo opravljajo dobro. Redko lahko tudi preberemo, kako je varnostnik zalotil vlomilca in ga predal organom pregona, zalotil tatiča v trgovini, preprečil požar, a se to dogaja vsak dan. Tujci, ki prihajajo v Slovenijo z izkušnjami iz tujine, trdijo, da je tako kakovostno varovanje v tujini redkost.