Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Polnozrnat kuskus ima v sebi največ snovi

Polnozrnat kuskus ima v sebi največ snovi

23 avgusta, 2017

Iščete zdravo prehrano? Potem kar se tiče žit, posegajte po polnozrnatih izdelkih, saj boste le v tem primeru posegali po najbolj zdravi prehrani. Marsikomu takšni izdelki niso najbolj všeč, saj vsebujejo tudi lušine, vendar pa se zavedajte, da tako kot ste se navadili na nepolnozrnate izdelke, tako se boste tudi na takšne. Vendar pa danes kar vsa žita na splošno veljajo za ogljikove hidrate, ki se jim je bolje izogibati, saj le povzročajo nabiranje kilogramov in so visoko kalorični. Vendar kaj pa kuskus? Velja zanj enako? Nikakor, še posebej ne za polnozrnat kuskus, ki v primerjavi z obdelanim kuskusom vsebuje bistveno več vitaminov in mineralov, ki se seveda zaradi same obdelave začnejo izgubljati.

 

Če polnozrnat kuskus ni visoko kaloričen, kaj to pomeni, da je splošno mnenje o žitih zgrešeno?

Seveda, nikakor ni prav, da se kar vsa žita meče v isti koš in nikakor tudi ni pravilno mnenje, da vsa žita zdravju bolj škodijo kot koristijo. Vendar pa saj poznate tisto o zmernosti. Čisto vse je zdravo, če je zmerno in tudi če je to nezdrava prehrana. Za kuskus pa celo lahko rečemo, da je tako zdrav, da ga je kar priporočljivo uživati. Zmanjšuje in uravnava namreč številne zdravstvene težave in bolje uživati kuskus kot pa zdravila, mar ne?

Ravno tega, kar pa najbolj pomaga pri zmanjševanju in uravnavanju raznih bolezenskih stanj, pa je je največ v polnozrnati različici, zato se je vseeno bolje navaditi čim prej na tak kuskus. Nekaj pa drži, dojenčki, za katere je kuskus res prava izbira ob uvajanju glutena med šestim in sedmim mesecem, pa polnozrnatega kuskusa ne smejo uživati. Polnovredne izdelke se jim namreč lahko ponudi šele med desetim in dvanajstim mesecem starosti, torej kar nekaj mesecev po tem, ko je bilo uvajanje glutena uspešno. Zato je pač pri njih tovrstni kuskus na začetku pač potrebno zamenjati z nepolnovrednim.