Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Kaj točno počne odvetnik?

Kaj točno počne odvetnik?

17 marca, 2013

Kakšne so storitve, ki jih opravlja odvetnik v svoji odvetniški pisarni? Gre predvsem za zastopanje in zagovarjanje strank v pravdnih procesih ter dajanje ustnih in pisnih pravnih nasvetov kot so razne pogodbe, oporoke, zemljiškoknjižni predlogi, sestavljanje tožb , pritožb, odškodninskih zahtevkov, pobotov. Lahko dela samostojno ali v odvetniški družbi.  Večinoma dela v odvetniški pisarni razen ko na sodiščih zastopa svoje stranke v raznih postopkih. Glavni namen, ki mu mora slediti je da v skladu z zakoni in predpisi išče oziroma se bori za pravice strank. Odnos med odvetnikom in stranko deluje po načelu zaupanja, zato vse kar mu stranka zaupa, velja kot stroga tajnost, katero odvetnik ter njegovi sodelavci v odvetniški pisarni morajo spoštovati. Pri tem mora upoštevati načela odvetniške etike in prakse , posledično s tem tudi prispeva k pravnemu redu in zakonitosti.
Področij dela, ki jih lahko opravlja odvetnik, je precej. Ponavadi se specializira za določeno dejavnost, v kateri postane strokovnjak. Na gospodarskem področju pomaga pri ustanavljanju družb, kjer sestavlja pogodbe, na civilnem področju deluje v družinskem pravu, svetuje glede razdelitve premoženja ter spisuje razne premoženjske pogodbe. Vas zanima kaj je odvetnik?