Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Odprti ogenj v zaprtih prostorih

Odprti ogenj v zaprtih prostorih

8 maja, 2018

Kurjenje v zaprtih prostorih lahko predstavlja določeno tveganje, prav tako pogosto prinaša razne nevšečnosti in morda tudi nevarnosti. Zato je treba dobro razmisliti, preden se odločimo za vgradnjo opreme, ki se uporablja za kurjenje v stanovanjskih prostorih. Na voljo so seveda razni notranji kamini, ki zagotavljajo varno uporabo, a ni vse odvisno le od samega kamina.

Ključni so dodatki za kamin

Za varno kurjenje v zaprtih prostorih so nujni nekateri pripomočki, ki uporabo kamina olajšajo in naredijo bolj varno. Med temi najdemo tudi takšne pripomočke, katerih uporaba je zakonsko predpisana – nujna je na primer uporaba detektorja ogljikovega monoksida. Ta detektor je treba uporabljati v vseh bivalnih prostorih, kjer se nahajajo gorilne naprave na fosilna goriva. V to skupino seveda sodijo razni notranji kamini, kaminske peči in podobni izdelki. Predpis velja za naprave, ki pri delovanju za gorenje koristijo zrak iz bivalnega prostora, kar pokriva večino takšnih naprav.

Tudi tisti dodatki za kamin, ki niso obvezni za uporabo, so zelo priporočljivi. Mnogi so ključnega pomena za varnost – zelo koristna je na primer ognjevarna podloga, ki se namesti na tla okoli kamina in preprečuje požar v primeru, da iz kamina uide kakšen kos žerjavice ali goreče poleno. Seveda s tem zaščitimo tla tudi pred udarci, ožganinami in drugimi grožnjami.

Mnogi dodatki za kamin pa z varnostjo kurjenja nimajo povsem neposredne povezave, a jih bomo vseeno potrebovali. Pravzaprav k varnosti vsaj v neki meri pripomore vsak pripomoček, ki poenostavi uporabo kamina. Notranji kamini so večinoma močno prilagojeni za enostavno vsakdanjo uporabo, bo pa kurjenje še lažje, če se poslužimo ustreznih pripomočkov. Tako bomo ohranili boljši nadzor nad kurjenjem, s tem pa minimizirali možnost nezgod in nesreč, ki so pogosto prav posledica nepazljivosti ali nerodnosti.

Za varno in učinkovito kurjenje potrebujejo notranji kamini redno vzdrževanje in čiščenje. Tudi to je nezanemarljiv dejavnik, ki lahko vpliva na varnost!