Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Naj postanejo stari žarometi bleščeče novi

Naj postanejo stari žarometi bleščeče novi

15 avgusta, 2017

Sčasoma postanejo plastični žarometi motni in oddajajo slabšo svetlobo. Ta problem lahko rešite na dva načina. Najprej poizkusite z rekonstrukcijo in poliranjem plastike. V kolikor bodo žarometi še vedno motni, pa jih nadomestite z novimi. Menjava doma je dandanes zelo cenovno ugodna in obenem preprosto izvedljiva. Potrebujete samo prave rezervne dele in malo iznajdljivosti. Najprej pa vsekakor poizkusite z obnovo in poliranjem.

Priprava in čiščenje

Najprej avtomobil dobro očistite, umijte in osušite. Žarometi (silux.si) morajo biti brez madežev, pack in umazanije. Okoli luči namestite širok zaščitni trak, ki bo zaščitil barvo karoserije. Izmerite trak, ki se ga da enostavno odstraniti brez pack in ostankov lepila. Odstranite tudi kakršno koli dodatno obrobo ali dodatke okoli luči, saj jih bo brušenje in poliranje uničilo.

Drgnjenje in brušenje

V naslednji fazi vzemite nežni in gladki drsni papir, s katerim boste odstranili vrhnjo megleno plast. Ta korak je najbolj pomemben v celotnem postopku, zato ga ne prehitevajte in ga izvedite temeljito. Po brušenju bi morala biti površina brez rumenih delov. Postala bo tudi malce groba. Namočite gladek drsni papir v malo hladne vode in enakomerno ter nežno brusite lečo v samo eni strani. na ta način boste enakomerno brusili, brez večjih vdolbin ali nepravilnosti. Površina naj bo ves čas vlažna. Med delom redno kontrolirajte potek. Luč preprosto obrišite z brisačo, preverite v kakšnem stanju so žarometi ter nadaljujte z delom.

Poliranje in glajenje

Nežno nanašanje polirne paste na žaromete odstrani vse praske in vdolbinice, ki si nastale zaradi brusnega papirja. Polirno maso nanašajte z nežno in gladko krpo iz mikro vlaken. Polirajte vedno s krožnimi gibi. Med poliranjem bi morala zamegljenost počasi bledeti in popolnoma izginiti. Po približno desetminutnem drgnjenju, bi morali opaziti izrazite spremembe v barvi in odsevnosti. Nekaterih delov morda ne boste mogli restavrirati. Poliranje zaključite s fino polirnim voskom za avto. Slednji bo preprečil vpliv kislega dežja, umazanije, soli in podobno. V kolikor bodo žarometi po poliranju še v slabšem stanju, kot so bili prej, pa jih raje zamenjajte z novimi.