Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Lesena okna

Lesena okna

9 aprila, 2012

Precej pogosto so lesena okna slabo zaščitena in se zaradi tega tudi hitreje razpadajo. Da bi lesena okna zdržala čim dlje časa, ob tem pa ostala čimbolj kompaktna in nudila čim boljšo toplotno in zvočno izolacijo, jih je potrebno redno vzdrževati in obnavljati.

Pomembno je, da naša lesena okna zaščitimo. To lahko naredimo, tako da okno oz. njegov lesen okvir prebarvamo in premažemo z lakom za les. Če to storimo vsako leto ali vsaj vsakih nekaj let, bodo okna precej dlje zdržala in tudi na pogled bodo ostala bolj privlačna. Takšna zaščita je še toliko bolj pomembna, če nad oknom ni dovolj nadstreška in je okenski okvir izpostavljen različnim vremenskim spremembam, padavinam, močnemu soncu … Te stvari bodo vaše okno še toliko hitreje načele in poskrbite, da bo vsaj zunanji del okna ustrezno zaščiten.

Za vzdržljivost okna je pomemben tudi material, ki sestavlja okenski okvir. Lesena okna macesen in lesena okna smreka so ene izmed bolj pogostih izbir pri vseh, ki se dan danes odločajo za nakup lesenega okna, a ne glede na kvaliteto lesa, bo potrebna dodatna zaščita, saj noben les ni dovolj trpežen.

Nekoliko manj vzdrževanja je potrebno za notranja okna, saj imajo ta precej boljše pogoje »bivanja«. Tako ne bo nič narobe, če notranjih oken ne zaščitite tudi več kot deset let, a dodatna zaščita jim tudi škodila ne bo.