Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Kako se uporablja tekočina za leče

Kako se uporablja tekočina za leče

3 septembra, 2016

Uporabniki kontaktnih leč dobro vemo, da te niso edini strošek, ki ga imamo, če se odločimo za to vrsto korekcije vida. Poleg tega dodaten strošek predstavljata tekočina za leče in škatlica za shranjevanje leč. Če imamo težave s suhimi očmi, je dobro na zalogi imeti tudi kakšne kapljice za oči.

Tokrat bom nekaj več pozornosti namenila tekočini za leče. Odkar uporabljam leče, sem imela že nekaj različnih raztopin in bila z vsemi zadovoljna. Verjetno nimam pretirano občutljivih oči, tako da tudi tekočina za leče zame ne predstavlja neke nevarnosti, če seveda upoštevam nasvete glede varne in pravilne uporabe.

Trenutno uporabljam izotonično sterilno pufersko raztopino znamke Gelone, ki je primerna čiščenje in shranjevanje vseh vrst mehkih kontaktnih leč. Vsebuje natrijev hialuronat, zaradi česar je delovanje antibakterijsko, antiseptično in antimikrobno. Nošenje leč je udobno, saj jih dolgotrajno navlaži. Dodan so še EDTA ter poliheksametilen bigvanid in hidroksietil celuloza v sledovih.

Najbolj pomembno je, da se s konico plastenke čim manj dotikamo predmetov, zato da se tekočina ne inficira. Prav tako ne sme biti počeno tesnilo pokrovčka. Vsaka tekočina za leče mora biti shranjena na 5-30° Celzija. Na embalaži po navadi piše, da je treba vsebino zavreči po 90 dneh uporabe, vendar če jo vsakodnevno uporabljaš, jo vedno porabiš prej.

Napisano je opozorilo, da je ne smemo uporabljati, če smo alergični na katerokoli od sestavin.

Praviloma je v vsaki škatli dodana tudi antibakterijska posodica za leče, ki ima vedno označeno levo in desno stran, tako da se je skoraj nemogoče zmotiti in leče napačno pospraviti.

Pomembno je tudi, da se po vsaki uporabi tekočina vedno menja, leče pa morajo v tekočini ležati vsaj 2-3 ure za optimalno delovanje. Če se nam mudi, se lahko lotimo drugega načina čiščenja leč – te namreč držimo na prstu in jih medtem spiramo s tekočino vsaj 7 sekund na vsaki strani. Sama tega ne prakticiram, saj na ta način porabim veliko več tekočine.

Ob upoštevanju vseh priporočil za uporabo se mi še ni zgodilo, da bi imela kakršne koli težave z očmi zaradi uporabe kontaktnih leč.