Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Kako izdelati svoje milo za roke?

Kako izdelati svoje milo za roke?

24 oktobra, 2016

Ko izdelujemo svoje milo za roke, je potrebno predhodno znanje o tem, koliko določene sestavine potrebujemo, kakšni so postopki za izdelavo mila in katere faze damo skozi.
Izdelava s pomočjo hladnega postopka je primerna za laike, saj je metoda preprosta in dokaj hitra. S tem načinom je milo za roke mogoče izdelati na inovativen način, saj se ga da lepo okrasiti, hkrati pa zaradi neuporabe visokih temperatur olja ostanejo manj poškodovana.

Pri postopku se uporablja natrijev hidroksid, s katero strogo delamo v zaščitni opremi, saj je zelo nevarna spojina. Tudi sveže milo za roke lahko zelo razdraži kožo, zato ga vedno prijemamo z rokavicami.

Natrijev hidroksid počasi stresamo v vodo in mešamo. Nikoli ne naredimo tega obratno. Temperatura se pri tem postopku hitro dvigne na 80°C, pri čemer nastanejo hlapi, ki jih pod nobenim pogojem ne vdihujemo. Zaradi nevarnosti postopka to delamo v lijaku v posodi, ki je odporna na toploto.

Različno oblikovani in veliki kalupi, kamor bomo vlili milo za roke, morajo biti prav tako toplotno odporni in zdržati bazičen pH. Delovna površina naj bo primerno zavarovana in naj vas nihče ne moti.

Milo se izdela iz mešanice naravnih olj. Tako lahko lepo opazimo, kakšne spremembe se dogajajo pri mešanju. Pripravimo natrijev hidroksid, vmes pa stehtamo in stopimo maščobo. Ves čas preverjamo temperaturo. Ko je ta primerna, vlijemo natrijev hidroksid v maščobo, nikoli pa obratno. Zmes nato previdno zmešamo s paličnim mešalnikom, da se začne zgoščevati.

Potem sledijo dodatki, ki jih moramo enakomerno porazdeliti. Milo prelijemo v kalup in ga dobro izoliranega pustimo vsaj 24 ur. Po tem času se bo milo začelo strjevati. Ko je dovolj trdno, ga razrežemo in pustimo, da zori in se suši približno en teden. Dlje kot milo za roke zorimo, daljši rok uporabe bo imelo in bolj bo prijetno za uporabo.