Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Kaj je štancanje pločevine?

Kaj je štancanje pločevine?

13 januarja, 2019

Štancanje pločevine pomeni postopek preoblikovanja pločevine med pestičem in matrico. Pri tem je potrebno poudariti, da se debelina pločevine bistveno ne spremeni. Tak postopek se najpogosteje uporablja v množinski proizvodnji. Poznamo več vrst štancanja. Najpogostejše pa so upogibna, ovijalna ter oblikovalna vrsta štancanja. Pogosto je tudi izvlačenje, zoževanje ter planiranje. Vsi postopki so zelo pogosto kombinirani še z rezanjem. V enem orodju se tako pojavlja več preoblikovalnih in odrezovalnih operacij.

Orodja za štancanje 

Orodja, ki se uporabljajo za vse vrste štancanj, se imenujejo štance. Uporabljajo se predvsem za množinsko proizvodnjo. Štancanje pločevine se izvaja predvsem na mehanskih in hidravličnih stiskalnicah. Ogrodja za orodja in posamezni deli so standardizirani. Imenujejo se normalije. Med posamezne dele sodijo vodila, vodilne puše, zatiči, prebijalne igle, trni ter podobno.

Upogibno štancanje

Za upogibno štancanje pločevine veljajo povsem enake zakonitosti kot pri upogibanju v matrici. Upogibanje se lahko izvaja v eni ali pa v več fazah. Orodja, ki se uporabljajo v tej vrsti postopka, imajo za centriranje utore, vodila, potisne plošče in izbijala za snemanje izdelkov.

Ko gre za enostavnejše izdelke, orodja nimajo posebnih vodil. Pri zahtevnejših izdelkih pa ima štanca svoja vodila.

Ovijanje

Za ovijanje je značilno, da preoblikujemo konec pločevine v zvitek ali cevko. Ovijamo lahko na več načinov, in sicer vzdolž ravnih robov in vzdolž zakrivljenih robov za ojačitev robov okroglih ter poljubno oblikovanih pločevinastih posod. Orodje, ki ga pri tem uporabljamo, ima posebej ovijalen žleb, za katerega je značilno, da usmerja drsenje pločevine. Ovijalni žleb je tako lahko v celoti v pestiču. Lahko pa je del krivine tudi v sprednjem delu orodja. Ovijanje se lahko izvaja tudi s profiliranimi valjčki.

Štancanje pločevine torej obstaja v več različnih vrstah. V prispevku smo vam predstavili dve najbolj priljubljeni vrsti štancanja. Podjetja, ki se ukvarjajo s temi postopki, vam na svojih spletnih straneh predstavljajo še druge vrste štancanj. Več pa na povezavi.