Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Kaj je paradontoza in kako se zdravi?

Kaj je paradontoza in kako se zdravi?

2 novembra, 2017

Ustrezna in redna ustna higiena je pogoj za zdrave dlesni in lepe zobe. Zanemarjenje in izogibanje ščetkanju zob in dlesni, lahko privede do velike nevarnosti. Samo blažje vnetje dlesni ni nevarno. Problem je, če se slaba higiena nadaljuje in pride do gingivitisa ali kasneje tudi parodontalnega žepa. Nezdravljena paradontoza privede do poškodb kosti in posledično do izgube zob. Asimetričnost poškodovanih dlesni kasneje lahko popolnoma onemogoča nastavek implantatov ali zobne proteze. Posledično boste imeli težave ne samo pri samozavesti, temveč tudi pri prehranjevanju. V izogib invazivnim posegom, raje delujte preventivno.

Razvoj in nastanek

Presenetljivo se paradontoza ne razvije čez noč, temveč je potrebnih nekaj let zanemarjenja ustne higiene. Bolezen se razvije iz začetnega blažjega vnetja v ginigivitis. Slednji se odraža v pordelosti dlesni in otečenosti roba dlesni. Pri tem gre za bakterijsko okužbo zaradi slabe higiene in poškodb. Prvi znaki, da je paradontoza v teku, se začnejo manifestirati s krvavitvijo dlesni med jedjo ali ščetkanjem, slabšim ustnim zadahom in otečenostjo. Nadaljujejo pa se z rahlim majanjem ter postopnim nastankom prostorov med zobmi. V končni fazi nam pričnejo zobje izpadati, kar pomeni, da je bolezen iz dlesni prešla tudi na pozobnico in alveolarno kost.

Osnovno zdravljenje doma

Tako, kot je paradontoza potrebovala nekaj let za nastanek, ne bo izginila čez noč. V primeru, da smo sami zaznali ali je to zaznal zobozdravnik pravočasno, je možno skoraj odpraviti vse simptome. Po kliničnem pregledu in rentgenskih slikah, zobozdravnik odredi potek zdravljenja. Začne se rednim ščetkanjem in nitkanjem. Pacient mora uporabljati različne antiseptične ustne vodice za dezinfekcijo ustne votline. Obenem mora uživati obilo probiotikov za povrnitev ustne flore na zdravo stanje.

Profesionalno zdravljenje v ordinaciji

Ker paradontoza ne bo izginila čez noč, bo potrebnih veliko obiskov zobozdravnika. Slednji bo redno čistil zobni kamen ter luščin in gladil zobne korenine. Z odstranjevanjem bakterijskih oblog se prepreči tudi širjenje bolezni na druge dele dlesni. Velikokrat je potrebno tudi lasersko zdravljenje, kjer z neinvazivno tehnologijo poskrbijo za hitrejše celjenje in protimikrobno delovanje. Zdravo tkivo je tako nepoškodovano, odstrani se le paradontoza in okuženo tkivo.