Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Izpit za viličarja se pridobi podobno kot avto šola

Izpit za viličarja se pridobi podobno kot avto šola

28 septembra, 2017

Z zaposlitvijo novega skladiščnika, ki bo upravljal viličarja, je potrebno preveriti ali ima ta novi zaposleni že narejen izpit za viličarja. V kolikor ga nima, ga je treba prijaviti na tečaj za viličarista, ki ga praktično vsak kandidat po tem, ko se seznani s programom, začne primerjati s tistim v avto šoli. Dejansko je izpit za viličarja sestavljen tako iz teoretičnega kot tudi praktičnega dela in oba dela je treba uspešno opraviti, da se izpit za viličarja dobi.

 

Tečaj za viličarja praviloma poteka krajši čas kot za avtomobil

Razlika, ki pa je pri viličarju, pa je ta, da je celoten čas, da se pridobi izpit za viličarja, praviloma krajši. V kolikor ima kandidat že nekaj predznanja ali pa res velike spretnosti, je lahko praktični del bistveno, bistveno krajši, saj je bistvo, da kandidat osvoji varno vožnjo s tovorom, pa tudi kako se nalaga in odlaga tovor. Potrebno je torej osvojiti bistveno manj veščin kot pri avtomobilu in ravno zato je čas, ki je potreben, da se izpit za viličarja pridobi, krajši.

Minimalno število praktičnega usposabljanja ni določeno, tako da se trajanje prilagaja glede na to, koliko časa kandidat potrebuje, da osvoji te tri veščine. Ko naj bi kandidat vse osvojil, se preveri še njegovo znanje, pri čemer mora pri teoretičnem delu izpita odgovoriti na vsaj 80 % vprašanj pravilno. V kolikor mu to ne uspe, ima en mesec časa, da neuspeli test popravi. Šele ko je pozitivno opravljen teoretični del, pa se začne praktični del preizkusa. Če je popolnoma pravilno izveden, se tečaj zaključi, kandidat pa pridobi še izpit za viličarja, s katerim lahko tudi na delovnem mestu začne z opravljanjem delovnih nalog, ki zahtevajo uporabo viličarja.

Vsekakor se ta tečaj splača tudi za podjetja, saj s tem zaposleni dobi vsaj osnovno znanje, kako se z viličarjem ravna in s tem poskrbi tudi na varnost viličarista kot seveda tudi vseh ljudi, ki so v njegovi bližini med opravljanjem dela.