Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Izdelava kalupov je postala zelo enostavna z razvojem 3d tehnologije

Izdelava kalupov je postala zelo enostavna z razvojem 3d tehnologije

18 junija, 2019

Verjetno ste že slišali, da je vlivanje v kalupe zelo priljubljena tehnika med vsemi ustvarjalci. Pri kalupih je najbolj pomembno to, da so čim bolj podobni realnemu izdelku v vseh njegovih podrobnostih. Z njimi se tako lahko izdelajo različni motivi, ki se jih naknadno obdela. Vendar pa to ni edino področje, kjer se kalupi uporabljajo. Izdelava livarskih kalupov je postala zelo razširjena storitev predvsem z razvojem 3d tehnologije.

S 3d tehnologijo izdelava kalupov poteka povsem avtomatično. S postopnim nanašanjem livarskega peska po plasteh in dodajanjem veziva se lahko izdelajo tudi najzahtevnejše oblike. Postopek poteka v različnih fazah. Poleg tega seveda, da vam ponudnik ustrezno svetuje o različnih možnostih izdelave in pomoč pri razvoju izdelka, celoten postopek vključuje profesionalno 3d modeliranje, 3d tisk prototipnega izdelka ter testiranje njegove ustreznosti.

 

Prednosti, ki nam jih omogoča 3d tisk, so popolnoma jasne

Za izdelavo kalupov se uporabljajo različni materiali, kot so na primer livarski pesek in vezivna smola, ter okolju bolj prijazen kremenčev pesek z vezivom na vodni osnovi. Celoten postopek ima številne prednosti. Med njimi je na prvem mestu hitra izdelava, ki je v današnji borbi za čim večji zaslužek bistvenega pomena. S 3d tehnologijo se lahko izdelajo tudi veliki geometrijsko zahtevni kalupi brez kakršnihkoli omejitev. Prav tako pa je pomembna kakovost in natančnost izvedbe. Napredno 3d modeliranje omogoča, da je naš kalup v svojih najmanjših podrobnostih podoben željenemu izdelku.

Izdelava kalupov še posebej pride v poštev, ko potrebujemo na primer večje število izdelkov. V tem primeru bi nas 3d tisk cenovno preveč stal, prav tako pa bi bil celoten proces izdelave dolgotrajen. Temu se lahko izognemo tako, da s 3d tiskalnikom izdelamo kalup v katerega kasneje vlivamo naše plastične izdelke. V primeru, ko želimo natisniti le manjše število izdelkov, se nam izdelava kalupov ne splača.