Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Hujšanje

Hujšanje

17 maja, 2011

Telesna teža je nadzorovana oz. uravnavana s hipotetično nastavitveno točko, ki temelji na sposobnosti hipotalamusa, da zazna stanje zalog telesnih maščob in nato uravnava vnos in porabo energije. Znanstveniki predvidevajo, da želi telo v kontekstu hujšanja to točko oz. telesno težo obvarovati. To varovanje se vklopi še preden je ta točka dosežena. Ko se (predebel) človek odloči za hujšanje, lahko to stori z zmanjšanjem vnosa energije s hrano, povečanjem porabe energije (povečanje telesne aktivnosti) ali, idealno, z uporabo obeh metod.

Sčasoma se telesna teža zmanjša (po možnosti večinoma na račun telesne maščobe), zaradi tega pa se zmanjša tudi potreba telesa po energiji. Vendar pa po določenem času pride do manjše proizvodnje (in oddajanja) toplote od predvidene, s tem pa se upočasni tudi izgubljanje telesne teže, dokler se ta proces skoraj ne ustavi. Hujšanje tako postane neuspešno, in sicer zaradi radikalnega zmanjšanja energijskega vnosa, saj se telo ni imelo časa prilagoditi. Vse to pa onemogoča optimalen izkoristek energijskega deficita za porabljanje telesnih maščob. Tako preveliko in predolgotrajno znižanje energijskega vnosa ni več hujšanje, temveč delanje medvedje usluge.