Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Definicija ogljikovih hidratov

Definicija ogljikovih hidratov

22 julija, 2010

Ogljikovi hidrati, s tujko jih imenujemo lahko karbohidrati ali saharidi, so kemične spojine, ki vsebujejo kisikove, vodikove in ogljikove atome.

Enostavni ogljikovi hidrati se imenujejo monosaharidi. V hrani najdemo ogljikove hidrate v sadju. V sadju se ogljikovi hidrati najhitreje prebavljivi in dajo človeškemu telesu v kratkem času največ energije, povzročijo tudi hiter porast inzulina. Poleg tega tudi mislim, da vsi vemo, da je sadje zelo zdravo. Ima tudi vitamine, ki jih naše telo potrebuje. Niso le ogljikovi hidrati tisti, ki jih potrebujemo, pa čeprav so zelo pomembni za naše telo.

Med monosaharide spadajo npr. glukoza, fruktoza, manoza in galaktoza. Sestavljeni ogljikovi hidrati so zelo razširjeni v rastlinah. Nastanejo iz enostavnih sladkorjev. Kot sladkorje se označuje le tiste ogljikove hidrate, ki so zgrajeni iz manj kot desetih monosaharidov, kajti preostali pa nimajo lastnosti sladkorjev. Torej mislim, da vsi vemo, da so ogljikovi hidrati pomembni za naše telo oziroma, da povem, so najbolj pomembni za naše telo, saj jih potrebujemo poleg vitaminov in mineralov. Naše telo potrebuje vse te snovi, če želimo, da se sploh lahko gibamo in da smo zdravi. Kajti šele, ko smo zdravi, se lahko gibamo, igramo, hodimo v službo in še bi lahko naštevali. Kdor ima težave pri prehranjevanju ali pa ne ve kaj se mora jesti oz. kaj je dobro in kaj ne, je dobro, da poišče strokovnjaka, ki mu bo lahko pomagal pri tem. Kajti le oni vedo kaj je dobro in z njihovimi nasveti se boste tudi boljše počutili in bili bolj zdravi.