Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Chia semena so izredno priljubljena med kupci

Chia semena so izredno priljubljena med kupci

1 marca, 2017

Chia semena so izredno drobna, a hranljiva semena, ki izvirajo iz Mehike. Cenjena so že več tisočletij in so predstavljala pomemben del prehrane Majev, Aztekov in Indijancev. To so semena z veliko močjo. So 100 % ekološko pridelana, so vir omega-3 in omega-9, imajo visoko vsebnost beljakovin ter visoko vsebnost vlaknin ter so velik vir mineralov.

Chia semena torej na splošno veljajo za enega najboljših virov omega-3 maščobnih kislin, ki prispevajo k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi. Semena imajo visoko vsebnost beljakovin, ki prispevajo k vzdrževanju in povečanju mišične mase ter k ohranjanju zdravih kosti. Če semena namočimo v tekočino, tvorijo poseben gel, saj vsebujejo veliko prehranskih vlaknin.

Kdo lahko uporablja ta semena?
Vsi, še posebej pa so tovrstna semena namenjena veganom in vegetarijancem, športnikom. Skratka namenjena so vsem, ki se zavedajo pomena zdrave in uravnotežene prehrane.

S čim so semena še bogata?
Chia semena so prav tako bogat vir kalcija in fosforja. Kalcij prispeva k sproščanju energije pri presnovi in k normalnemu delovanju prebavnih encimov. Fosfor prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi in k ohranjanju zdravih zob.

Kako lahko uživamo chia semena?
Chia semena lahko uživamo v kombinaciji z jogurtom, musliji, skuto … Lahko pa jih damo tudi v solate ali pa jih uporabimo kot gostilo za omake. Namočena semena delujejo kot vezivo, zato se jih pogosto uporablja pri peki brez jajc. Preden jih zaužijemo, je priporočljivo, da jih za deset minut namočimo v vodo.