Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Beljenje zob posvetli in polepša vaš nasmeh

Beljenje zob posvetli in polepša vaš nasmeh

11 avgusta, 2017

Redno ščetkanje in nitkanje vsekakor pripomoreta k boljšemu zdravju tako dlesni, kot tudi sklenine. V kolikor menite, da je vaš nasmeh izgubil nekdanji sijaj, si ga lahko z beljenjem pričarate nazaj. Postopek je izjemno enostaven in ne vzame veliko časa. Pri postopku v ordinaciji zobozdravnik na površino zob nanese belilo, ki prodre v obarvane dele, zmanjša koncentracijo obarvanosti in posvetli oziroma pobeli sklenino. Na voljo imate tudi beljenje s pomočjo zobne paste ali pa s pomočjo pripravkov za domačo rabo. Slednja dva sta ponavadi manj učinkovita, saj lahko z napačno in prekomerno rabo poškodujemo zobno sklenino, kar privede do njene večje obarvanosti.

Razlogi za obarvanost

Za boljši rezultat, ki ga prinaša beljenje zob, moramo najti tudi vzrok za nastanek obarvanosti. Do slednje lahko pride zaradi pogostega pitja kave, pravega čaja ali rdečega vina ter kajenja. Nikotin v cigaretah ob stiku s kisikom pobarva sklenino v rumeno barvo. Na spremembo pigmenta vplivajo tudi poškodbe in različna zdravila. V primeru, da ste prejeli udarec v usta, lahko barva sklenine zaradi prejetega udarca potemni. Zdravila kot so antihistamini, antipsihotiki in zdravila proti visokemu pritisku tudi vplivajo na spremembo pigmenta.

Predpriprava pred beljenjem

Preden bo zobozdravnik izvedel beljenje, bo moral vaše zobe ustrezno pripraviti na postopek. Vse poškodbe dlesni, karies in obloge zob morajo biti pred postopkom dodobra sanirane, saj bo samo tako postopek lahko učinkovit. Beljenje ne bo uspešno na keramičnih ali porcelanastih kronah ali plombah. Postopek se prične s pregledom stanja, iskanjem težavnih mest in iskanjem vzrokov za nastanek obarvanosti. Nadalje bo higienik očistil zobe in odstranil morebitne bakterije in ostanke hrane. Nato bo vzel odlitek, s pomočjo katerega bo kasneje izvedel beljenje zob.

Izvedba in končni rezultat

Najpogosteje se uporabi poseben gel s peroksidom, ki je nanesen neposredno na površino zob. Najbolj priporočljivo in učinkovito beljenje zob je izvedeno v ordinaciji, saj lahko tako zobozdravnik nanese močnejše in bolj koncentrirano sredstvo. S posebno lučko ali laserjem tudi osvetli površino, kar aktivira gel in pospeši beljenje. Postopek bo potrebno ponoviti enkrat do trikrat, odvisno od stopnje in globine obarvanosti.