Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Avto plin

Avto plin

26 januarja, 2012

Izbira pogonskega goriva za naša vozila je danes klub vsem novostim in izboljšavam, ki so že preizkušene in dokazane kot precej bolj varčne in zdravju neškodljive, precej skromna. T. i. ekološka alternativa je danes na primer avtoplin. Ta mešanica proprana in butana postaja vse pogostejša izbira goriva poleg že uveljavljene nafte. V želji, da bi zavarovali tudi naravo in bi preprečili vnos škodljivih zmesi iz izpušnih cevi v zrak, je avto plin alternativa, ki osvaja trg goriva.

Njegove prednosti so, da se z uporabo avtoplina za več kot 30 % zmanjšajo izpusti dušikovega oksida, za 15 % izpusti ogljikovega dioksida, od 50 % do 60 % izpusti ogljikovega monoksida, od 30 % do 40 % smoda, skorajda nič pa ni izpusta emisij ogljikovodikov, žveplovega dioksida ter ostalih toksinov. Stroški vgradnje plinskega sistema v avtomobil je odvisen od vrste avtomobila, predelava pa je možna tako bencinskih kot tudi že dizelskih motorjev, pri čemer je slednja nekoliko dražja.