Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Ali res potrebujem tako zmogljiv prenosnik?

Ali res potrebujem tako zmogljiv prenosnik?

1 maja, 2017

Naj povem zgodbo, ki govori o tem, da nas potrošniška mrzlica lahko včasih posrka vase in nas prepriča, da gledamo za prenosniki, katerih zmogljivosti ne bomo nikoli uporabili v celoti. To si najlažje predstavljamo z vsakdanjim primerom kupovanja džipa (SUV), ki si ga mnogo ljudi želi zaradi višjega sedišča in statusnega simbola, vendar ga ne bodo nikoli potrebovali v takem smislu kot Gorska reševalna služba

Slab mesec nazaj me je deda prosil, če bi mu pomagal pri nakupu novega prenosnika, češ da starejši deluje že precej počasno, novejših oken pa ne bo mogel poganjati. Najprej sva se pomenila, za kaj ga bo sploh uporabljal in prišla da zaključka, da bo opravljal vsakdanja pisarniška opravila, na spletu pobrskal za novicami in drugimi zanimivimi stvarmi ter uporabljal 10 let star Microsoftov program za pisanje pisarniških programov.

Prenosniki za vsakodnevno uporabo

Hitro sem videl, da bo za to potreboval enega izmed cenejših kosov med prenosni računalniki. Cene primernih so se gibale okoli 400 evrov. Med predstavljanem teh poceni računalnikov sva kmalu zašla na nekoliko dražje z boljšimi specifikacijami. Zelo se je navdušil nad njimi in po nekaj minutah je govoril samo še o teh. Prevzela ga je potrošniška mrzlica z željo po nakupu računalnika, ki ga nikoli v celoti ne bo izkoristil.

Zmogljiv prenosni računalnik

Na srečo mi ga je z nekaj vsiljevanja ideja uspelo prepričati za primernejšega, tako je za točno 420 evrov prišel do novega prenosnika z SSD shrambo, celo procesor vsebuje že črko i – i3, rama pa je s 4 gigabajti tudi dovolj za vsa opravila, ki jih bo opravljal v naslednjih petih letih. Za nameček je zraven dobil še originalna najsodobnejša okna, ki jih bo lahko uporabljal vrsto let.
Kaj bi se zgodilo, če bi sam lotil poizvedovanja in nakupa brez moje pomoči? Prenosniki med katerimi bi se odločal bi verjetno presegali nižji stroškovni razred, zato se velja vedno odločiti na podlagi naših potreb.