Oglasnik Plus

Zanimivi članki in mali oglasi na spletni strani Oglasnik plus, kjer se nahajajo povezave na strani z različno tematiko, ki bi znala zanimati tudi vas.

Ali fribromialgija povzroča tudi revmo oz. revmatska obolenja?

Ali fribromialgija povzroča tudi revmo oz. revmatska obolenja?

27 marca, 2017

Fibromialgija je bolezen, ki se kaže kot zelo močna bolečina v predelu sklepov, in sicer najpogosteje v ledvenem in vratnem delu hrbta ter v ramenskem in kolčnem sklepu. Gre za bolečino, ki je zelo podobna revmi, zato jo lahko imenujemo tudi revmatska fibromialgija. Razlika med revmo in fibromialgijo je v tem, da je za revmo dokazano, da gre za vnetje mišičnega tkiva okoli sklepov in sklepov samih, dočim je fibromialgija bolj obolenje živčevja okoli sklepa, kot samega mišičnega tkiva.

Ker pa gre pri fibromialgiji za bolečine mišic okoli sklepa, kar je posledica preobčutljivega živčevja, lahko to bolezen imenujemo tudi revmatska fibromialgija. V zgodovini človeštva fibromialgija še ni povzročila smrti nobenega pacienta, žal pa jo po do zdaj znanih podatkih tudi še povsem pozdraviti ne zna nihče. Zato je najbolje, če to bolezen, kot tudi vse ostale preprečujemo z zdravim načinom življenja in z dovolj gibanja, saj je vsekakor vsako bolezen veliko bolje preprečevati, kot pa zdraviti. V kolikor pa že zbolimo za katerokoli boleznijo, pa je najbolje, če izberemo kar čimbolj naravna zdravila oz. zdravila, katerim je dodano najmanj kemikalij.

Fibromialgija »ne mara«, če se boleče mesto maže s kremo iz čili paprik in sončničnega olja, ki jo lahko prav preprosto pripravimo doma. Čili paprike posušimo, nadrobimo ter tako dobljenemu prahu dodamo nekaj sončničnega olja, ne preveč, ampak zgolj toliko, da se prah poveže v kremo oz. mažo, s katero nato mažemo po bolečem predelu. Bistvo pa je, da spremenimo način življenja na zdravi način, če tega nismo počeli že prej.